Histamine & IBS

HISTAMINE & IBS

Wat is Histamine?

Histamine werkt als een neurotransmitter. Het wordt in onze immuuncellen gemaakt door basofielen en osinofiele granulocyten maar ook door mast cellen. In voeding kan histamine gemaakt worden van histidine (bv gefermenteerde voeding). Verder kan histamine ook gemaakt worden door darmbacterieen.

Histamine zorgt oa in de darm voor: mobiliteit, absorptie, doorlaatbaarheid. Het zorgt ook voor het vervoer van bepaalde stoffen in je lichaam, voor concentratie, bewegen van de darmen. Als je histamine sensoren enorm sensitief zijn (meestal zo bij IBS) dan zal er veel meer histamine afgegeven worden. Een anti-histamine dat de inwendige darm histamine receptoren blockt zou een oplossing voor IBS kunnen zijn in de toekomst.

Momenteel is er een grootschalig onderzoek naar de relatie tussen histamine en IBS in UZ Leuven. Meer info en voor deelname, kijk hier: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01908465

 

Men gaat ervan uit dat mensen met teveel histamine in het lichaam of in de darm, bijwerkingen hebben hiervan.

Klachten die dan kunnen ontstaan:

Psychisch: depressief, angst, moeite met dag/nacht, drugs, verstoord, schizofreen

Gedrag: obsessief, dwangmatig, adhd, hyperactief, verslaafd, autist

Lichaam: misselijk, braken, buikpijn, diarreee, jeuk, uitslag, roodheid, netelroos, oedeem, migraine, astma, schok, loopneus of verstoppen neus, mesntruatieklachten, slechte slijmvliezen, hormoonstoornissen, PMS, hartritme, verlaagde bloeddruk, slapeloosheid, spastische darm, hooikoorts, hyperventileren etc.

Histamine verhoogt door; voeding, stress en spanning en verdriet, vaccinatie/medicatie, alcohol, drugs, darmflora.

 Als je veel Histamine in je lichaam hebt krijg je makkelijker een tekort aan serotonine (in je lichaam daarom niet in je darm) waardoor je psychologisch ook vermoeid bent. (interessant boek is hieromtrent is dit boek: voedsel, oorzaak van lichamelijk en psychische ontregeling).

Histamine en de darm?

Mast cellen in de darm geven stoffen af zoals histamine, serotonine… maar ook enzymen zoals cytokines en proteases… Histamine geeft signalen aan de darmwand om de darm te doen samentrekken, de absorptie te regelen (teveel histamine = leaky gut) etc. Wanneer je receptoren zeer gevoelig zijn (zoals bij IBS het geval is) kan de histamine voor problemen zorgen. Je krijgt een grotere reactie. Of het kan ook zijn dat je gewoon teveel histamine in de darm hebt (door bv darmbacterieen, dysbiosis etc)

Fysieke of psychologische stress activeren de hypothalamic-pituitary axis, centrale en enteric nerveus system om CRH en neuropeptides te release die dan weer mast cellen aantrekken in de darmwand. Histamine en Tryptase zorgen beide voor een activatie van de enteric nerves (deze zorgen voor een neuronaal hyperexcitability). Mensen met IBS hebben meestal meer mast cellen in hun cecum, terminale ileum en jejunum.

Om dit ongedaan te maken is het mogelijk om mast-cell stabilisators te nemen of anti-histamines.

Ook Sodium cromoglycate is een mast cell stabilisator die zou kunnen werken.

Mast cellen reageren op infecties. Bij IBS-PI blijven de mast-cellen meestal afvuren of vermeerderen de mast cellen enorm, waarom is niet gekend. Meestal hebben deze mensen ook grotere hoeveelheden Histamine en Serotonine in hun darmen. Men denkt dat het een immunologisch probleem is in de brein-darm interactie.

LOW FODMAP & Histamine

Een studie naar LOW FODMAP dieet (een speciaal IBS dieet) bewees dat het volgen van een low fodmap dieet

– zorgt voor 800% minder histamine in de darmen en je ook een verhoging gaf van de goede bacteriën.

– Actinobacterieen verhoogden bij Low Fodmap

Histamine wordt gemaakt bij fermentatie.

High Fodmap voeding is fermenteerbare voeding, en maakt dus in de darm histamine aan.

Als er geen fermentatie is in de darm, is er ook geen gas en is er minder opgeblazen gevoel en pijn.

IBS & Histamine/Serotonine (cytokines)

Mensen met IBS hebben mini-ontstekingen in de darmwand/mucosa en die zorgen voor schade aan het enteric nerveus system. Onderzoek onder leiding van Michael Schemann (Duitsland). De mastcellen en enterochromaffin cellen activeren het nerveus system. Daardoor gaat de darm constant serotonine, histamine en protease afscheiden waardoor je klachten krijgt.

proteïnen die uit mast cellen komen en immuniteitsrespons maken. Als er bepaalde cytokines gelanceerd worden kan het soms zijn dat er een bepaalde ontsteking blijft “hangen” in het systeem. Bepaalde cytokines zijn pro-ontsteking en andere zijn anti-ontsteking. Wat er bij IBS-PI gebeurt is dat de cytokines door de mast cells gelanceerd worden omdat er een gastroenteris is. Deze zorgen voor krampen en diarree om zo snel mogelijk het virus of de bacterie uit je lichaam te krijgen – naderhand zal het ontstekingsproces stoppen MAAR sommige mensen houden de ontsteking of de ontstekingsreactie ook erna (er blijft een kleine ontsteking aanwezig OF er is geen ontsteking maar de reacties is er wel nog).

Als er toch nog een ontsteking is bij IBS is dat meestal bij mensen in de wanden van de dikke darm en in het stukje illeum van de dunne darm. De ontsteking kan niet gezien worden met een microscoop maar moet verder onderzocht worden!

Volgens hen is het goed om een anti-histamine in te nemen (gaat een immuniteits-stabilisering geven). Of de nevenactiviteit hier ook mee gaat liggen is nog niet zeker.

https://campus.tum.de/tumonline/visitenkarte.show_vcard?pPersonenId=2A8E6198E7A18497&pPersonenGruppe=3

Mensen met IBS hebben een serieuze verhoging van de 5-HT (serotonine) positieve cellen. Voornamelijk mensen met diarree. Pijn was ook te linken aan de verhoging van de 5-HT cellen. Doordat de 5-Ht verhoogd is – is er wellicht ook meer slijmvlies immuniteits activatie (dus nerve actie en pijn!)

HISTAMINE & MAANDSTONDEN

Histamine en menstruatiecyclus gaan hand in hand. Heel veel histamine in je lijf geeft veel angst. Mensen met zware maandstonden, PMS hebben meestal een enorme verhoging van histamine rond de periode van de maandstonden en rond de eisprong. Of het oorzaak of gevolg is is niet duidelijk (maak je teveel aan of is je grens te laag of breek je het niet goed af? Dat is niet duidelijk)

Estroegeen verhoogd de histamine in je lichaam en omgekeerd ook… Veel histamine doet Estroegeen verhogen. Tijdens of vlak voor de maandstonden word Histamine Intolerantie vaak veel erger omdat je dan een verhoging hebt van Estroegeen en dus ook Histamine. Daarom ook vaak hoofdpijn op die momenten. Tijdens zwangerschap kan het echter weer veel verbeteren omdat je via de placenta heel veel DAO aanmaakt. Indien IBS klachten of voedingsintoleranties verdwijnen of verminderen tijdens de zwangerschap, is er bijna met zekerheid een histamine-link.

Darmflora & Histamine

Rottingsbacterieen in de darm maken toxische stoffen en irriteren het darmslijmvlies. Zo ontstaat ook een zware druk voor de lever omdat die moet werken om de stoffen uit ons lichaam te krijgen.

Soorten zijn oa Enterobacterieen.

Escheria Coli, Citrobacter, Enterobacter, Hafnia, Klebsiella, Morganella, Proteus, Pseudomonas, Serratia, Yersinia.

Het is normaal dat deze in de darm voorkomen maar bij een overgroei (meer dan 10^5 CFU/g) spreken we van een probleem. Ze produceren dan namelijk endotoxines, enterotoxines, cytotoxines die slijmvlies irriteren en inflammatie starten.

Een overgroei van deze zie je vaak bij het eten van weinig groenten/fruit, constipatie en slecht kauwen. Ook kan er een ontoereikende activiteit van darm-geassocieerde immuniteit zijn die de enterobacterieen verhoogd. Dit zie je bij laag IgA, ongezonde voeding of spijsverteringsstoornissen. Je kan een laag IgA laten testen door stoelgangonderzoek. Vaak hebben mensen met IBS een laag IgA. Dit kan je oa oplossen door toevoegen van het supplement/probioticum s. Boulardii.

Door de slechte afbraak van eiwitten krijg je toxische stoffen die inflammatie geven en mucosale veranderingen. De PH gaat zwaar omhoog en zo krijgen de slechte bacteriën nog meer kans om te groeien.

Het is dus belangrijk om maagzuur te verhogen zodat je vertering optimaal verloopt en je minder kans hebt op rotting. Keltisch zeezout is een natuurlijk product dat je hiervoor kan gebruiken. Het maakt meer maagzuur en is ook ondersteunend voor de bijnieren.

Bij grote groep E. Coli bv zullen koolhydraten veel gasvorming geven en daardoor is een low fodmap dieet hierbij helpvol.

Bij proteolytische afbraakprocessen veranderen bacteriën uit voedingsmiddelen of eventueel ontstekingseiwit de aanwezige histidine door decarboxylering in histamine.

NEUTRALE PROBIOTICA (geen effect op histamine)

lactobacillus acidophilus (deze is wel LACTIC verhogend, NIET NEMEN!)

B lactis

lactococcus lactis

lactobacillus plantarum

streptococcus thermophiles

lactobacillus rhamnosus

VERHOGENDE PROBIOTICA (verhogen histamine in de darm)

lactobacillus casei (maakt heel veel histamine en tyramine)

lactobacilus bulgaricus (verhoogt histamine, zit in yoghurt en gefermenteerde voeding)

enterococcus faecalis (= zelfde als strep faecalis en is verhoogd bij mij!!!)

E. Coli

Reuteri verhoogd maar of dat nu goed of slecht is.. niet duidelijk!

VERLAGENDE probiotica (verlagen histamine in de darm)

– Voornamelijk alle bifido soorten (en deze kan je verhogen door resistant starch te eten):

bifidobacterium infantes (oa in moedermelk – goed voor herstel)

bifidobacterium longum (herstel)

lactobacillus plantarum (verlaagt tyramine en putrescine)

en soil-based organismen

Lactobacillus Rhamnosus

Lactobacilus helveticus (Stress verminderen en histamine verlagen! (+anti-ontsteking))

L Paracasei (goed tegen leaky gut!)

Salivarius

Sporogenes

L gasser

Sacch. Boulardii -> goed bij darmontstekingen en bij hoge histamine waardes en lage IgA waardes van de darmwand.

Veel van deze bacteriën maken ook histamine bij het afbreken van vlees of groenten dus daarom kan je ook last hebben als je eet en toch weinig histamine eet.

Oorzaak van teveel histamine?

twee oorzaken: TEVEEL AANMAAK of AFBRAAKPROBLEMEN:

GENETISCH PROBLEEM (MTHFR, DAO, MAO, HNMT, PEMT…)

– Te weinig DAO (of HNMT) enzymen (verminderde DAO activiteit kan ook veroorzaakt worden door tekort aan koper en/of B6). Best is dus ook om zowel koper en B6 na te kijken en om MTHFR na te kijken. Een vitaminentekort kan dus ook een enzymentekort geven. Voorbeelden (B12,folate, B6,B2,B1, Zn, Cu, C, methionine)

-> te weinig DAO in het lichaam = histamine intolerantie

Je kan DAO laten testen in het bloed. Best is om een mast cell activatie test te doen. Als je bv DAO goed test maar je histamine is toch héél hoog dan is het afbreken geen probleem  maar eerder een overschot aan histamine door bv voeding en dysbiose. Als je histamine levels normaal zijn maar je DAO is héél laag dan is er eerder een genetisch defect.  bv. Histamine Block (is een diamine oxidase supplement), DAOsin is er ook zo eentje.

– Histamine N-methyltransferase heeft methylation nodig om goed te kunnen werken dus als je MTHFR probleem hebt kan je ook IBS krijgen!

– verhoogd aantal Mast Cellen in de darm, deze geven meer Histamine af dan bij iemand die dit niet heeft. Door deze grote aanwezigheid van Histamine gaat de darmwand open en krijg je ‘leaky gut’.

– Histamine overstimuleert pijnreceptoren in de darm. Deze pijnreceptoren (in PDS gaat het over TRPV1) zitten vlakbij de histaminereceptoren en dus helpen antihistaminica vaak.

Histamine door medicatie

Er bestaat medicatie die histamine vrijgeeft (antibiotica, zuurremmers en antihistamines op lange termijn) – het is dus noodzakelijk, bij een histamine probleem, om met deze medicatie te stoppen.

Histamine door hormonen

Teveel estrogeen of een snelle verhoging van dit hormoon, zorgt ook voor een verhoging van histamine. Daarom hebben vrouwen vaak véél last van hun IBS in een bepaalde periode van hun cyclus.

Histamine door darmflora

– parasieten of andere pathogenen (ze kunnen histamine maken OF methylation cyclus blokkeren)

– voedselallergie

– IBD, gluten allergy of andere aandoening die schade brengt aan de enterocyten (de cellen in de wand van de darm)

Histamine door stress en levenswijze

– alcohol, veel gefermenteerde voeding, high fodmap, veel eiwitten. Gefermenteerde voeding blokkeren DAO (een histamine verminderend enzym).

– slecht werkende bijnieren (deze maken nl histamine aan) en als je dus weinig histaminase hebt reageer je sterk op histamines

– allergieën kunnen histamine ook verhogen

Histamine & MTHFR

Er zijn drie genen die belangrijk zijn in het proces van Histamine

– HNMT: heeft SAMe nodig als cofactor (en dit heeft dan weer een effectief MTHFR enzym nodig om SAMe te produceren)

– DAO: heeft B6 en koper nodig

– MOA: heeft B2 en ijzer nodig

Als één van deze genen trager werkt of niet werkt, krijg je teveel histamine in je lichaam.

http://mthfr.net/histamine-intolerance-mthfr-and-methylation/2015/06/11/

Je kan jezelf testen op een MTHFR. Hier kan je zien of dit een mogelijke oorzaak is.

Waarom werkt Ebastine (anti-histamine)?

Ebastine blokkeert de histamine 1 receptor op de zenuwen, zodanig zal de TRPV1 niet langer zo gevoelig zijn.

Anti-Histamine

medicatie:

-> mast cell stabilisator (bv ketotifen… heeft ook een anti-histamine werking)

-> serotonine (5HT) blocker

-> histamine blocker (H1, H2, H3). Enkel H1 zijn goed, ze blokkeren de vrijgave niet maar wel de werking ervan! De H2 verminderen maagzuur!

(H1: Desloratadine, Ebastine) Ebastine kan je vinden onder deze commerciële namen: Ebatrol, Ebet, Ebastel FLAS, Kestine,

https://www.kuleuven.be/pers/persberichten-2016/medicijn-tegen-hooikoorts-werkt-ook-tegen-prikkelbaredarmsyndroom

http://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(15)01862-4/pdf

natuurlijke vorm:

-> Quercetine (natuurlijke mast cell stab. en histamine verlager)

Bij hooikoortspatiënten blokkeert quercitine allergische reacties tegenover pollen en vermindert het in belangrijke mate ontstekings­reacties in de lucht­wegen. Bij allergische reacties ontstaat histamine, dat mee verantwoordelijk is voor het ontstaan van allergieën en ontstekings­reacties. Hooikoortspatiënten die dagelijks quercitine innemen blijken 96 procent minder histamine in hun bloedbaan hebben. Dit leidt bij hen tot een drastische vermindering van aller­gische reacties.[9]

  • Antioxidant: quercetine is één van de krachtigste natuurlijke antioxidanten. Mogelijk spelen antioxidanten een rol bij de bescherming van lichaamscellen tegen beschadiging door vrije radicalen. [5]
  • Cholesterolverlaging: een cholesterol-verlagend effect wordt geclaimd.[6]
  • Histamineremming: quercetine remt in vitro zowel de aanmaak als de vrijgifte van histamine, een stof die allergische reacties kan veroorzaken.[6]
  • Tegengaan van sorbitolophoping: quercetine remt het enzym aldosereductase dat glucose in sorbitol omzet. Sorbitol is in sterke mate betrokken bij het ontstaan van diabetescomplicaties als diabetische retinopathie, neuropathie en cataract. Quercitrine, een flavonoïde die door darmbacteriën in quercetine wordt omgezet, kan de ophoping van sorbitol van diabetische proefdieren verminderen, waardoor het ontstaan van cataract wordt vertraagd.[7]
  • Antitumoractiviteit: quercetine vertoont in vitro enige antitumor activiteit. Gekweekte huidcellen en prostaatkankercellen vertoonden een duidelijke mortaliteit (vergeleken met gezonde cellen) wanneer deze behandeld worden met een combinatie van quercetine en ultrasound.[8] Opgemerkt moet hier worden dat ultrasound hier de absorptie door de huid met een factor 1000 kan verbeteren.
  • Anti-inflammatoir: Eén van de belangrijkste eigenschappen van quercetine is zijn vermogen om ontsteking in gunstige zin te beïnvloeden.[5] Quercetine staat bovenaan de lijst van flavonoïden die het C-reactief proteïne (CRP) verlagen. CRP is een ontstekingsmarker en een onafhankelijke risicofactor voor onder meer hart- en vaatziekten en kanker. Quercetine vermindert de productie van inflammatoire cytokines door de effecten van NF-kappa B af te remmen. Quercetine remt bovendien de ontstekingsbevorderende enzymen cyclo-oxygenase en lipoxygenase.

Quercetine werkt ontstekingswerend door de aanmaak van een groep hormoonachtige stoffen, de zogenaamde prostaglandines, in het lichaam te stimuleren. Sommige prostaglandines in het lichaam werken ontstekingsbevorderend, terwijl andere juist ontstekingswerende eigenschappen hebben. In de vetzuurstofwisseling, het belangrijkste systeem dat verantwoordelijk is voor ontstekingsreacties, vermindert quercetine ontstekingen door het ontstaan van bepaalde enzymen te verhinderen. Deze enzymen produceren een aantal belangrijke ontstekingsbevorderende prostaglandines net zoals andere ontstekingsbevorderende stoffen

-> Mangosteen

-> Vitamine C zal ervoor zorgen dat er minder Histamine vrijkomt. Mensen met allergie hebben dus ook baat bij een hoge inname van Vitamine C.

-> citroenmelisse en calcium

http://thelowhistaminechef.com/resources/histamine-intolerance-supplements/

Een gedachte over “Histamine & IBS”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s